Tuesday, February 25, 2014
Resipi: Spagethi Bolognise
Assalamualaikum...Hai semua...aku nak kongsi salah satu resipi favorite aku...spagethi bolognie..
semua org ada cara masak yg trsendiri kan....ada yang beli siap dah sos dia balik main campak je kan...tapi aku nie memang suka buat yg sendiri nya..jomm check bahan2 n cara2.. sos bolognise
Bahan2:
- 1 tin tomato puree (jenama apa pun boleh..tp heinz yg seap)
- 1 tin sup cendawan (campbell)
- 2 paket daging cincang (1 paket 400gm)
- 10 ulas bawang putih (potong dadu)
- 1 tin cendawan butang (hiris nipis)
- 1 batang karrot (potong dadu)
- 2 biji tomato (potong dadu)
- 1 sudu teh oregano powder (ala ikut tgn je buh pun blh)
- 2 sudu besar mayonis (yg nie yg menyedap)
- 5 keping cheese (aku pakai chedar chese kalu nk murah..tp klu nk pakai mozarella lg sedap)
- Garam ikut sesedap rasa
Cara-caranya:
Mula-mula panaskan periuk, tuang minyak kedalam periuk ( kalu minyak ollive lg sedap kalu x da minyak sawit pun blh), bila minyak dah panas masukkan bawang putih yg dipotong dadu tadi. Tumis sampai bawang kekuingan masukkan daging cincang semua sekali...kacau dan masukkan karrot dan tomato yg dipotong dadu sekali...boleh masukkan oregano time nie..kacau dan biar seketika(selalunya aku tambah sedikit air(air yg duk rebus spagethi) dalam dua senduk nk bg lmbt daging)...bila warna daging dh berubah dan nampak ok masukkan tomato puree,sup cendwan dan kacau...selalu nya bila kita tuang dari tinn akan da yg lebih duk melekat kat tin buh air rebus spagethi tu dalam tin n tuang balik dlm periuk...buh air sikit je la...dan kacau sampai sebati...sambil tu boleh la dah masukkan mayonis,cheese,cendawan butang dan garam....kacau sampai sebati...biar mendidih n tutup api boleh la hidang....siap...senang kan...
Tips: rebus spagethi tu dalam 4-5 minit pun dah ok...kalu bagi sapa yg rasa cam peka sgt kuah nie..blh ja tambah air sikit...guna je air rebus spagethi tu...
so selamat mencuba semua...kalu jadi share tak jadi pun share la...kalu ada yg membaca la kan....
semua org ada cara masak yg trsendiri kan....ada yang beli siap dah sos dia balik main campak je kan...tapi aku nie memang suka buat yg sendiri nya..jomm check bahan2 n cara2.. sos bolognise
Bahan2:
- 1 tin tomato puree (jenama apa pun boleh..tp heinz yg seap)
- 1 tin sup cendawan (campbell)
- 2 paket daging cincang (1 paket 400gm)
- 10 ulas bawang putih (potong dadu)
- 1 tin cendawan butang (hiris nipis)
- 1 batang karrot (potong dadu)
- 2 biji tomato (potong dadu)
- 1 sudu teh oregano powder (ala ikut tgn je buh pun blh)
- 2 sudu besar mayonis (yg nie yg menyedap)
- 5 keping cheese (aku pakai chedar chese kalu nk murah..tp klu nk pakai mozarella lg sedap)
- Garam ikut sesedap rasa
Cara-caranya:
Mula-mula panaskan periuk, tuang minyak kedalam periuk ( kalu minyak ollive lg sedap kalu x da minyak sawit pun blh), bila minyak dah panas masukkan bawang putih yg dipotong dadu tadi. Tumis sampai bawang kekuingan masukkan daging cincang semua sekali...kacau dan masukkan karrot dan tomato yg dipotong dadu sekali...boleh masukkan oregano time nie..kacau dan biar seketika(selalunya aku tambah sedikit air(air yg duk rebus spagethi) dalam dua senduk nk bg lmbt daging)...bila warna daging dh berubah dan nampak ok masukkan tomato puree,sup cendwan dan kacau...selalu nya bila kita tuang dari tinn akan da yg lebih duk melekat kat tin buh air rebus spagethi tu dalam tin n tuang balik dlm periuk...buh air sikit je la...dan kacau sampai sebati...sambil tu boleh la dah masukkan mayonis,cheese,cendawan butang dan garam....kacau sampai sebati...biar mendidih n tutup api boleh la hidang....siap...senang kan...
Tips: rebus spagethi tu dalam 4-5 minit pun dah ok...kalu bagi sapa yg rasa cam peka sgt kuah nie..blh ja tambah air sikit...guna je air rebus spagethi tu...
so selamat mencuba semua...kalu jadi share tak jadi pun share la...kalu ada yg membaca la kan....
Posted by Nadwah Latif at 10:48 PM 0 comments
Labels: Resipi
Muhammad Qayyum Al Fateh
Assalamualaikum....
Hai buat yang membaca blog aku nie...ada ke...hehehehe...lamanye la tak menulis..
herm hari nie aku nak kenalkan ahli keluarga aku yang baru...my nephew..
Muhammad Qayyum AlFateh bin Mohd Arif...18 Jan 2014....01.20 PM...3.9kg
Untuk info korang nama Al-fateh diambil sempena nama raja Muhammad al-fatih:
Muhammad II dilahirkan di Edirne yang pada masa itu ibu kota kerajaan Uthmaniyyah pada 29 Mac 1432. Bapanya adalah Sultan Murad II (1404–51) ibunya Huma Hatun, anak perempuan Abd'Allah dari Hum.
Muhammad al-Fatih merupakan seorang sultan yang mementingkan kekuatan dalaman dan luaran para tenteranya. Mempunyai kepakaran dalam bidang ketenteraan, sains, matematik dan menguasai enam bahasa (bahasa Turki, Greek, Hebrew, Arab, Parsi dan Latin) pada ketika berumur 21 tahun. Seorang pemimpin yang hebat, warak dan tawaduk selepas Sultan Salahuddin Al-Ayubbi (pahlawan Islam dalam Perang Salib) dan Sultan Saifuddin Muzaffar Al-Qutuz (pahlawan Islam dalam peperangan di Ain Jalut menentang tentera Mongol). Malah sifat-sifat baginda dan tenteranya telah diisyaratkan oleh Rasulullah S.A.W:
“ |
Constantinople akan ditakluki oleh tentera Islam. Rajanya (yang
menakluk) adalah sebaik-baik raja dan tenteranya (yang menakluk) adalah
sebaik-baik tentera. |
” |
Posted by Nadwah Latif at 10:09 PM 0 comments
Subscribe to:
Posts (Atom)