Tuesday, February 25, 2014

Muhammad Qayyum Al Fateh

Assalamualaikum....
               Hai buat yang membaca blog aku nie...ada ke...hehehehe...lamanye la tak menulis..
herm hari nie aku nak kenalkan ahli keluarga aku yang baru...my nephew..
Muhammad Qayyum AlFateh bin Mohd Arif...18 Jan 2014....01.20 PM...3.9kg

herm prince fateh nie kegembiraan terbaru dalam hidup aku...seronok bertambah  ahli keluarga...kakak fateh as u al know...saffiya sejak dapat adik nie perangai menjadi nakal...bukan apa...she want attention from us...ye la dia rasa mcm kurang kasih sayang sikit...kesian kat fateh terpkasa la mengalah dengan kakak dia...comel betul diorang dua nie...hehehe....Fateh nie pun dah pandai skarang...kalu sehari aku tak p tgk dia mula la merajuk...x nk tgk mk...buat tak tau...tp kalu pegi tgk dia pagi2...herm gelak mengekek... ok la nk share pic dia n kakak dia yg terbaru...Untuk info korang nama Al-fateh diambil sempena nama raja Muhammad al-fatih:

Muhammad II dilahirkan di Edirne yang pada masa itu ibu kota kerajaan Uthmaniyyah pada 29 Mac 1432. Bapanya adalah Sultan Murad II (1404–51) ibunya Huma Hatun, anak perempuan Abd'Allah dari Hum.
Muhammad al-Fatih merupakan seorang sultan yang mementingkan kekuatan dalaman dan luaran para tenteranya. Mempunyai kepakaran dalam bidang ketenteraan, sains, matematik dan menguasai enam bahasa (bahasa Turki, Greek, Hebrew, Arab, Parsi dan Latin) pada ketika berumur 21 tahun. Seorang pemimpin yang hebat, warak dan tawaduk selepas Sultan Salahuddin Al-Ayubbi (pahlawan Islam dalam Perang Salib) dan Sultan Saifuddin Muzaffar Al-Qutuz (pahlawan Islam dalam peperangan di Ain Jalut menentang tentera Mongol). Malah sifat-sifat baginda dan tenteranya telah diisyaratkan oleh Rasulullah S.A.W:
Constantinople akan ditakluki oleh tentera Islam. Rajanya (yang menakluk) adalah sebaik-baik raja dan tenteranya (yang menakluk) adalah sebaik-baik tentera.
 
Jadi doaku buat anak sedaraku Al-fateh...semoga menjadi seperti raja al-fatih yang warak dan tawaduk.....berjuang dalam islam untuk menuju ke  akhirat.....Amin...


Get this widget

0 comments: